Ragga Oktay Kimdir?
Hollanda'nın Rotterdam şehrinin Türk getto (Spangen) kısımlarında doğup büyüyen Ragga Oktay, gurbetçi bir ailenin 7 çocuğunun ortancasıdır. Annesi Nurten, babası Yılmaz Yurtalan'dır. Kardeşleri Tünay, Günay, Gökay, Nilay, Eray ve Feray. Hollanda'da çok sayıda farklı kültürün yaşaması Ragga Oktay'ın müziğine de yansımıştır. Küçüklükten beri müzikle uğraşan Ragga Oktay; NWA, Public Enemy, Dr. Dre, Eazy-E, Young Mc, Snow, Shacka Demus, Apache Indian, Tupac, İka Mouse, Vanilla Ice, Bob Marley, Snoop, Wutang ve Barış Manço'nun yanı sıra George Michael, Stevie Wonder ve birçok değerli ustadan ilham almıştır. Black Music diye adlandırılan, siyahi insanların ürettiği tarzı benimsemiştir ve ilk stüdyo çalışmasını 12 yaşında yapmıştır. Çok hızlı rap ve aynı zamanda çok hızlı melodik okumalar yapabildiği için arkadaşları ona Ragga lakabını takmıştır. O senelerde yabancılara (özellikle Türklere) çok değer verilmediği için Ragga Oktay İngilizce şarkılar yazıp Amerika'ya gitmeyi hayal etmiştir. Aynı zamanda futbol oynayan Ragga 2. lige kadar yükselerek bu konuda da umutlanmıştır. 16 yaşında pizza dağıtıcısı olarak çalışan Ragga, Carlos isminde bir aşçı ile tanışır. Carlos, Ragga'nın yeteneklerinin farkına varır ve onu aranjör Stanley Sardjo ile tanıştırır. Bu aslında Ragga Oktay için bir dönüm noktası sayılabilir. Ragga yaşadığı sokak hayatını stüdyo hayatına çevirir. Şarkı okumak ve rap yapmak arasında kalan Ragga çok sayıda demo yaparak bir nevi tam ne yapmak istediğinin farkına varır. 1995 yılında Rotterdam'dan Galatasaray seçmelerine çağırılan Ragga, ailesi ile İstanbul'a gelir ve Ozan Video plak şirketiyle anlaşma yapar.
Ozan Video şirketinde Ragga Oktay ilginç tarzıyla plak şirket sahibi Gürol Ersaraç'ı etkilemiş ve albüm anlaşması yapmıştır. Bu heyecanla Hollanda'ya dönen Oktay, hemen albüm çalışmasına başlar ve 1997'de Aman O Ragga Oktay Geliyor albümünü çıkartır. Bu albüme 4 klip çekilir ve özelikle "Şinanay" ve "Aman O" şarkısı dikkat çeker. Satışlardan çok memnun olunmasa da henüz Türkiye'de yapılmamış müzik tarzı, büyük kemik gözlükleri ve hızlı ve melodik okuma tarzıyla çok dikkat çekmiştir. Komedyenlerden, politikacılara kadar çok taklit edilmeye başlar. Hatta bir ara, söylediklerini çözene ödül bile verilmiştir. Hollanda'da çok tanınmaya başlayan Oktay, Tarkan konserinin ön programında çıkmaya davet edilir. Konsere çıkan Oktay, 30.000 seyirci tarafından büyük alkış alır.
Henüz çok yeni bir tarz olmasına rağmen plak şirketi umutları devam eder ve ikinci albümü hazırlarlar. Ve ilk büyük başarı burada gelir. 1998'de Her Şeye Rağmen isimli ikinci albümü çıkaran Oktay, Çukulata Kız isimli şarkısıyla büyük başarı yakalar. Oktay; reggae, pop, reggaeton karışımı şarkılarıyla ikinci albümü 800.000 adet satışa ulaşır. Bu albümle 200'e yakın konser veren Oktay daha çok Avrupa'da sahne alır. Müzik grubu tamamen siyahi insanlardan oluşur. Albümdeki diğer hit şarkılar: "Haber Aldım", "Avareo", "Bir Ömür Boyu", "Derinoy". 2000'de Sonsuza Kadar albümünü çıkaran Oktay konserler için tekrar Avrupa'ya döner.
Avrupa'da yoğun bir konser döneminden sonra yeni albümünü hazırlayıp Türkiye'ye dönen Oktay, ilk üç albümü ile Türkiye'ye yeni bir soluk getirmiştir. Cartel grubunun Türkiye'de rap tarzında diğer insanlara yol açtığı gibi Ragga Oktay da: Ragga, reggae, hip hop gibi tarzların içinde olduğu kendine has olan bir tarzla Türkiye'de güzel bir başarı yakalayıp alternatif tarzlarla uğraşanlara yol açmıştır. Kimsenin beklemediği anda ekranlara bir anda Turkcell reklamları ile karşımıza Selo karakteriyle çıkan Oktay, 7'den 77'ye kadar herkesin dikkatini çekmiş ve neredeyse herkes tarafından daha da sevilen bir karaktere dönmüştür. Reklamlarda okuduğu A-om di-ri-ti di-ri-ti melodisi ülkenin her köşesine ulaşmış ve sevilmiştir. 100'den fazla reklam filmi çeken Oktay böylece oyunculuğun ve yönetmenliğin de tozunu yutmaya başlamıştır. Reklamın bu başarısıyla diğer reklamlarda da daha çok rap gibi tarzlar kullanılmaya başlanmıştır. 2004 yılında Tadımız Kaçmasın dizisinde başrol oynayan Oktay bir de Banka isimli sinema filminde Teoman ile başrol oynamıştır. 2005 yılında Selamünaleyküm albümünü piyasa sunmuştur. Bu albümde Pabucu Yarım büyük hit olmuş ancak reklamlarda birlikte çalıştığı Serdar Erener, Ragga Oktay'ın tüm şarkılarını reklamlarda kullanmaya başlayınca, Ragga Oktay reklamlara son vermiştir. 2006 yılında Hollandalı sanatçı Def Rhymez ile birlikte İk Wil Je Pakken şarkısında düet yapar ve Hollanda listesinde 8 numaraya kadar yükselir. Daha sonra Avrupa şirketinde albüm teklifi alan Ragga Oktay, Hollanda medyasının büyük ilgisine rağmen, birtakım sorunlardan dolayı teklifi değerlendiremeden Türkiye'ye geri döner.
2008 yılında Emre Altuğ ile birlikte Mert'le Gert dizisinde başrol oynayan Oktay, Migros ve Oneo markalarını reklamlarda temsil etmiştir. Daha sonra babası Yılmaz Yurtalan'ı kaybeden Oktay bir süre geri çekilmeyi tercih etmiştir.
2012'ye hızlı bir giriş yapan Oktay, Normal mi isimli albümünü çıkarır. Bu albümde Yıldız Tilbe ile düet yapan Ragga Oktay, Gitme Kal şarkısıyla Youtube Rewind tarafından 2013'ün en çok ikinci tıklanan, dinlenme yılı olarak da en çok dinlenen şarkı olmuştur. 2013 yılında oyunculuk ve yönetmenlik tecrübesini harekete geçirmek isteyen Oktay, kendi film ve reklam şirketini kurar. Kendi yazıp yönettiği romantik komedi Mc Dandik sinema filmini vizyona sokar.
Kamera arkasında çalışmalarına hız veren Oktay artık reklam ajansı olarak faaliyetlerine hız verir. Baymak'la çalışmaya başlar. 2015 sonunda da yeni şarkısı "Yeniden"i çıkardı.