Behiye Aksoy Kimdir?

Abone Ol :

Behiye Aksoy

Behiye Aksoy

 

 

Hayatı

Behiye Aksoy, 19 Eylül 1929 yılında İstanbul'da doğdu. Annesi ve halasının müziğe aşina olmaları, piyano ve ud çalmalarından ve Müzeyyen Senar ve Münir Nurettin Selçuk'un o devirlerdeki siyah-beyaz filmlerde söylediği film şarkılarından feyiz alıp müziğe olan sevdası kendisiyle birlikte büyüyerek ortaokulu bitirdikten sonra Ankara Radyosu imtihanına girdi. 200 kişi arasından seçilip 1948 yılında stajyer olarak girdiği radyoda repetitör muavinliğine kadar yükseldi.

 

Maksim Gazinosu tarihinde, Zeki Müren'le yarışan tek kadın rakiptir.[kaynak belirtilmeli] Platin rengi saçları, şık kostümleriyle kendisinden sonra yetişen şarkıcılara öncülük etti. Karekteristik hareketleri, sahnedeki büyük dehası daima ayakta alkışlandı. Plakları öyle çok ilgi gördü ki sanatçıya başarılarından ötürü altın plak değil platin taç armağan edilirdi. Müziği bıraktığı 80'li yıllara kadar daima sevilen ve gözde sanatçılardan olmayı başardı.

 

 

Behiye Aksoy'un Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri, İstanbul

Halil Aksoy ile olan evliliğinden Ahmet Kazım isminde bir oğlu vardır. Sanatçı ayrıca Berker İnanoğlu ve Fahrettin Aslan'la evlenip ayrılmıştır. 1967 yılında Kederli Günlerim, 1973 yılında Falcı isimli Türk filmlerinde baş rolde oynamıştır. 2001 yılında alzheimer hastalığına yakalanan sanatçı, rahatsızlığı ilerleyince İstanbul Şişli Nezih Huzur ve Yaşlı Bakım Merkezi'ne yerleştirilmiştir. Bir dönemin ünlü assolisti Behiye Aksoy'un bakımevinde kaldığı, Türk sanat müziği sanatçısı ve yazar Onur Akay'ın ziyareti ve o ziyarette sanatçı ile çekildiği fotoğrafla ortaya çıkmış, sanat camiasında şok etkisi yaratmıştır. Bu durum sonrasında gözyaşlarına boğulan ünlü sanatçılar, Aksoy'u kaldığı bakımevinde ziyaret etmeye başlamıştır.[1] Aralık 2014'te yoğun bakıma alınmıştır.[2] 31 Mayıs 2015'te hayatını kaybeden Behiye Aksoy'un cenazesinde ise sanat camiasının vefasızlığı bir kez daha gözler önüne serilmiştir. Maksim Gazinosu'nun en ünlü assolistinin cenazesine Türk sanat müziği sanatçılarından Emel Sayın ve Onur Akay'dan başka ünlü isim katılmamıştır.[3][4][5][6] Aksoy, Erol Evgin, Selami Şahin, Göksel Arsoy, Ayşen Gruda ve Ateşböceği Ercan olarak bilinen oyuncu Ercan Bostancıoğlu'nun da katılımı ile gerçekleşen cenaze töreni sonrasında, 3 Haziran'da Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilmiştir.[7]

 

Diskografi

Behiye Aksoy (Şençalar Plak)

Dumanlı Meyhaneler (Grafson Plak)

Kıskanırım (Atlas Plak)

1972 Yılının 12 Altın Şarkısı (Atlas Plak)

Unutulmayan Şarkılar Konseri (Atlas Plak)

Sizin İçin Seçtiklerimiz (Yavuz Plak)

Anılarla Sadettin Kaynak (Yavuz Plak)

Unutulmayanlar 1 (Coşkun Plak)

Çağrı (Lider Plak)

Kapın Her Çalındıkça (Coşkun Plak)

Nankör (Harika Plak)

Ölmeyen Nağmeler - Buket 1 (Harika Plak)

Bir Zamanlar 3 (karma) (Ossi Müzik)

Ayrılamayız Artık

At Kadehi Elinden

Elbet Bir Gün Buluşacağız

Bir Kara Sevda

Bir Garip Yolcu